۱۴۰۳ پنجم ارديبهشت - 08:16 ق.ظ

گزارش نوای فارس از مراسم وداع با استاد پورترابخوشا پایانی که رنگین کمانش همیشه جاوید است

خوشا پایانی که رنگین کمانش همیشه جاوید است
 نوای فارس- حسین رجب نیا: مراسم تشییع پیکر پاک یکی از بزرگ مردان موسیقی ایران، استاد مصطفی کمال پورتراب با حضور جمع کثیری از بزرگان موسیقی ایران و شاگردان وی  در روز جمعه 4 ام تیرماه 1395 از محل تالار وحدت انجام شد.

یکی از بزرگترین خصیصه های این استاد عالیقدر که زبانزد همه شاگردان و همراهان ایشان بوده و هست, عشق و علاقه ایشان به آموختن و یاددادن و کوشش همیشگی ایشان در راه کسب علم بود و امروز که دست ایشان از شانه موسیقی این مرز و بوم کوتاه شده است، خیلی بیشتر از سابق نبود ایشان برای اهالی موسیقی احساس می شود.

دکتر محمد سریر، عضو محترم هیئت مدیره خانه موسیقی در سرآغاز برنامه چند جمله ای از استاد سخن به میان آوردند. به نقل از ایشان مصطفی کمال پورتراب استادی نمونه با توانایی ها و نوابغ کم نظیری بودند. نه تنها ایشان در زمینه موسیقی در طول سه نسل آثار و ترجمه هایی از زبان های گوناگون ارایه داده اند که پشتوانه علمی کشورمان است، ایشان در زمینه ریاضیات، فلسفه، دین و شریعت تسلط لازم و کافی داشتند. ایشان همیشه نمادی از کوشش و تلاش و غرق در آرزوی سرافرازی کشور بوده اند. در ادامه برنامه جمعی از گروه کر ارکستر سمفونیک تهران به همراهی گروه کر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران, قطعه ای از موتزارت به رهبری و سرپرستی استاد روحانی اجرا کردند.

در ادامه نازنین جلالی که به مدت ده سال شاگرد استاد بود و تقریبا در اکثر مواقع در خدمت استاد بوده است، چند جمله ای در وصف خصایص استاد صحبت کرد. به نقل از ایشان در خصوص استاد صحبت کردن کاری بس دشوار است. خانم جلالی دوره شاگردی ده ساله خویش در حضور استاد را فرصتی بس اندک و به اندازه یه پلک برهم زده یاد کردند. در طول دوره شاگردی که در خدمت استاد بوده اند، بخشندگی استاد چه از نقطه نظر مادی و یا معنوی عنصر وجودی استاد بوده است.در آخرین دیداری که نازنین با استاد داشته است، ایشان اشاره به لحظات «وقت اضافه» عمر خویش کرده اند.

یکی دیگر از نزدیکان و همراهان استاد که به گفته ایشان از سال 1340 در حضور استاد شاگردی کرده اند و در روز وداع با استاد از ایشان سخن به میان آورده اند استاد اسماعیل تهرانی بود. به اعتقاد ایشان، انسان در طول عمرش دو نوع استاد می تواند داشته باشد. استاد پنهان همانند خانواده و استاد آشکار مثل معلم او در کلاس درس. استاد پورتراب جزو معدود افرادی بودند که برای شاگردانش در تمامی لحظات آموزگاری, هر دو نقش را به حد کفایت ایفا کردند. ایشان معلمی حقیقی برای تمامی اهالی هنر بودند و از این جهت وفات ایشان را به جامعه موسیقی ادب و هنر ایران زمین تسلیت عرض کردند.

حمیدرضا نوربخش یکی از هنرمندان برجسته کشومان و مدیر عامل خانه موسیقی نفر بعدی بود که جهت وصف استاد بر روی صحنه آمدند. به اعتقاد ایشان، سخت است وداع با این چنین استاد واقعی در عرصه هنر و موسیقی. استاد هر آنچه از خصایص انسانی می توان یاد کرد در شخصیت خویش داشتند.  همچنین آقای نوربخش ضمن این که برای سلامتی استاد شجریان دعا کردند از جانب ایشان به جامعه موسیقی ایران وفات این استاد عالیقدر را تسلیت گفتند. استاد پورتراب بیش از هفت دهه از عمر خویش را معلمی دلسوز بوده اند و حتی تا آخرین لحظات عمر خویش به این حرفه ادامه دادند.

ایشان البته عضو فرهنگستان زبان و ادبیات پارسی بودند و هیچگاه دست از آموختن و کسب علم بر نداشتند. در وصف صفت بخشندگی استاد خوب است بدانیم که هیچگاه از شاگردان خویش مبلغی دریافت نکردند و حتی در شرایطی کمک حال آنها بوده اند. در خانه موسیقی ایران, سمت ریاست را به استاد شجریان تقدیم کردند و خود در جایگاه نایب رییس آن جا فعالیت کردند.

در ادامه برنامه جمعی از همراهان همیشگی استاد که نه تنها در جایگاه شاگرد در حضور استاد بودند بلکه در تمامی لحظات در کنار ایشان، در جایگاه  فرزندی غمخوار نقش ایفا کردند، از جمله نازنین جلالی، فرشاد شیخی، دکتر پویان آزاده و حمید رضا عاطفی تقدیر و تشکر به عمل آمد. دو تن دیگر از همراهان یارغار استاد که در مراسم حضور داشتند جناب آقای مرادخوانی و استاد داوود گنجه ای بودند. استاد گنجه ای چند خاطره از ایشان تعریف کردند و در انتها از سوز دل از مردم خواستند تا برای بهبودی استاد شجریان آقای آواز ایران زمین دعا کنند. در این مراسم چند تن بزرگان و مواخر موسیقی ایران همچون استاد شهرام ناظری و استاد حسین علیزاده نیز حضور داشتند.

استاد شهرام ناظری از استاد پورتراب به عنوان یکی از عشق ها و امید های خویش یاد کردند. به اعتقاد استاد ناظری، پورتراب از نسلی بودند که آن را «نسلی شکوهمند» یاد کردند. نسلی که دیگر همچون آنها را تجربه نکردیم. عزت تبع، معرفت بالا و بزرگی استاد پورتراب از خصیصه های برجسته ایشان بود که به نقل از شهرام ناظری به امید روزی که بتوانیم مثل استاد زندگی کنیم. در ادامه استاد ناظری چند بیتی را از مثنوی معنوی تحت عنوان «بشنو از نی چون حکایت میکند» را اجرا کردند که حسن ختام وداع معنوی با استاد مصطفی کمال پورتراب بود. در ادامه با ندای «لااله الا الله» در روز 18 ام ماه پربرکت رمضان، پیکر پاک استاد بر روی دست دوست داران ایشان به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشییع شد تا در یکی از لیالی پر فیض قدر ایشان را به آرامگاه ابدی ایشان بدرقه کنند.

نوای فارس باری دیگر مصیبت وارد شده به جامعه موسیقی ایران را به اهالی هنر و خانواده استاد پورتراب تسلیت عرض می نماید.

در ادامه عکس های پویا آرمان از این مراسم را شاهد باشید:
به اشتراک بگذارید :


عضویت : telegram.me/joinchat/AzEeHDus0u0ht5Y_Qi2E0Q